Voetbalvereniging R.K.S.V. Juliana in Mill

Voetbalvereniging R.K.S.V. Juliana werd officieel opgericht op 1 augustus 1919. Hier beneden enkele bijzonderheden over de geschiedenis van Voetbalclub Juliana in Mill. Bronvermelding: De meeste foto's zijn van "Hermsen Fotografie."

Mill – Merckwaerdig
Voetbalclub "Juliana MiII" anno 1919.
Bronvermelding beneden: dhr. Henk Spanjers.
Eigenlijk is het voetballen in Mill in de paasvakantie van 1919 begonnen. Emeritus Pastoor Spanjers (89) kan het zich nog levendig voor de geest halen. Studenten aan het seminarie zoals hij en jongens van 16 jaar, die op kostschool waren in Oss of Tilburg. o.a. Huub Verstraaten, Harrie en Piet Spanjers hadden daar al met de spelregels van het voetballen kennisgemaakt. Jongens in Mill van dezelfde leeftijd, Jan van Houdt, Coos Verberk en Thij Clevers e.a. sloten zich hierbij aan en maakten het eerste juniorenelftal uit.
Volgens een krantenverslag uit die dagen, voetbalden zij op een terrein aan de Vorleweg tussen Doth Berents, (de Nieuwenhof), Driek Kremers (Henk Kremers) en het Spoor. Het perceel is nu begroeid en ligt tegenover de Gebroeders Jacobs. De sportactiviteiten in de bewuste paasvakantie hadden al direct tot gevolg, dat de ouderen zich ermee gingen bemoeien en zodoende riep kapelaan Sprengers in de zomervakantie, augustus 1919, in het Patronaat, een vergadering bijeen, om te kassen tot oprichting van een voetbalclub, die de naam zou dragen: "Juliana". Aan de overkant van de Vorleweg stond destijds maar één huis, waar later de fam. Raaijmakers heeft gewoond. Daar zat men dus op de "Eretribune" wanneer de strijd werd gespeeld tegen De Graaf of Esteren. Op smeuïge verslagen uit die tijd komen we graag terug.

Onderstaande foto is uit de jaren twintig aan het tenue te zien. De zesde van rechts is mijn vader: HARRIE SPANJERS junior.

Met vriendelijke groeten,

Henk Spanjers.

Hier beneden Juliana 1 in 1932.

Hier onder VoetbalElftal met de Namen onder de Foto.

Bronvermelding: mevr. Mayke Brands, familie van de Kleeermaker uit Mill, dhr. Piet Slaats.

Hier beneden het programma van het 12 en een half jarig bestaan van Juliana zondag 8 mei 1932.

Bronvermelding: Mr. J. van Laake en dhr. Chris Jacobs.

Hier beneden en foto van het 12 en een half jarig bestaan van Juliana zondag 8 mei 1932.

Bronvermelding: Mr. J. van Laake en dhr. Chris Jacobs.

Bronvermelding: Dhr. Louis Moors.

Dhr. Jan Moors met zijn voetbalvrienden.

Feest 12,5 Jarig bestaan van Voetbalclub Juliana van 1919 tot 1932.

 

Juliana voetballers als negers aangetooid en opgeverfd voor de ontvangst van Pater Vloet uit de Missie.

Hier onder Voetbal-Elftal Juliana 2.

Hier onder een voetbalteam Voetbalelftal Juliana-Jeugd.

Hier onder 't Voetbalveld van Juliana aan de Wilhelminastraat.

Hier onder de nieuwe tribune langs het Voetbalveld van Juliana aan de Wanroijseweg.

 Hier beneden het eerste team van voetbalclub Juliana 1 in 1918.

Hier onder 't Juliana 1 in 1938 op 't Voetbalveld van Juliana.

Hier beneden een Competitieteam van Voetbalclub Juliana met dhr. Koos Daamen.

Bronvermelding: Henk van de Weem van de Vrienden van Myllesheem.

 

Hier beneden Juliana Rood Zwart aan de Stationsstraat in 1936. 

Hier beneden een voetbalwedstrijd ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de R.K. Voetbalclub Juliana, met o.a. dhr. Henk van Kessel.

Het Julianaspel 2500 met o.a. Dhr. Thijn lamers en dhr. Theo Slaats. 

Hier beneden enkele Juliana-BONZEN met o.a. dhr. Henk Verhoeven en dhr. Jan Nabuurs.

 

 Burgemeester van Nispen tot Sevenear en Hr. Albert van 't Land van Wandelclub "Amicitia" op het Juliana voetbalveld.

Clubhistorie Pagina 15

HET JAAR 1941

De naam van Juliana moest inmiddels op last van de bezetters veranderd worden in een minder oranje-gezind klinkende naam; dit werd Mill’19. Uit protest legde Juliana de zwart-rode clubkleuren van het eerste uur af, want dat was de kleur van de zo gehate NSB. Vanaf die tijd werden de officiële clubkleuren blauw-wit. Sportkleding was in die tijd niet alleen moeilijk te verkrijgen maar bovendien ook zeer duur. Daarom kwam slechts het eerste elftal uit in de nieuwe sportkleuren, terwijl de overige elftallen nog met de oude outfit doorgingen tot deze tot op de draad versleten was. Ook de naam Julianastraat werd verboden en daarom de rest van de oorlog omgedoopt in Jan van Cuykstraat. Het aantal beschikbare spelers nam bovendien nog eens extra af, doordat zij slachtoffer werden van de oorlog en moesten onderduiken. Diegene die nog wel aktief kon blijven had danig te kampen met vervoersproblemen, omdat vaak met volbanden op de fiets de uitwedstrijden moesten worden afgedaan. Mill’19 kwam uit in de competitie 3e klasse F van de IVCB. Er werd toen al op twee avonden in de week getraind. 

Hier onder onze Julianajongens, die  Kampioen waren in 1951.

De opstelling van Juliana, Cor van den Heuvel was favoriet. De foto, beneden, komt uit het archief van Opa van Tienen, die ook een periode Voorzitter is geweest. Cor van den Heuvel weet van welk jaar deze foto was ?

Hier onder Harmonie Edelweisz ( van 1903 tot 1919 de voorloper van Harmonie Sint Willibrord ), die elke week met elke thuiswedstrijd de bezoekers en gasten met veel muziek ontving.

Hier beneden een Borrel voor het voetbalelftal uit Wanroij, ter gelegenheid van het 75 jaar bestaan van Juliana.

Hier beneden een team ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van Juliana.

 Hier onder een voetbalteam van Juliana uit 1930.

Hier beneden de Trainer van Juliana dhr. Harrie van Hazendonk van 1944 tot 1945.

 

Bronvermelding: dhr. Henk van de Weem van Mylle's Erfgoed".

 

 

Hier beneden dhr. Toon de Hoog met mevr. Jeanne van Gaal in 1981.

 

Hier onder Luchtfoto's van de Julianavelden.

Nog meer info staat in het Boek van Voetbalclub Juliana: "Mill & 75 Jaar Juliana."

Voetbalelftal van Juliana A in 1953 met de namen.

Merckwaerdig Mill en 75 jaar Juliana.

1918 en 1919, direct na de Eerste Wereldoorlog waren jaren, toen alles misging in de Nederlandse economie. De handel met Duitsland was kapot, zodat ook de afzet van Nederlands vlees door de Fa. Spanjers uit Mill op een laag pitje stond Men ging overschakelen op een ander product. Daarom werd in de slachterij aan het Spoor (momenteel praktijk dierenartsen) met klompschoenenfabricage begonnen. De fabriek kreeg de naam De Goede Hoop.

De zaak liep goed, men kwam handen tekort. Behalve zijn zonen Piet en Harry, had Opa Spanjers vele vaklieden aangetrokken. Bernard Kruysen, timmerman, leverde de houten zolen en Grad van der Cruysen, bekend MilIse schoenmaker, drapeerde daar het leer omheen. Uit Grave werd een voorwerker vandaan gehaald, tevens verkoper: Karel Reffertrat Deze man zou datzelfde jaar de grotere jeugd, het hoofd op hol brengen, om volwassen voetbal te spelen en aan kompetities mee te doen. Hij kende de spelregels en trad op als de eerste trainer, tevens veldspeler.
Wanneer zoiets in een dorp op stapel staat, bemoeit terstond de geestelijkheid zich daarmee. De jeugd moet zinnig bezig gehouden woeden! De fiets was uitgevonden, zodat gemakkelijk andere oorden konden worden bevecht, oncontroleerbaar door Pastoors en kapelaans. Opgeschoten jongens) fietsten soms ver weg, één keer zelfs naar Helmond. Ergere dingen konden niet gebeuren! De zondag daarop preekte de pastoor, dat ze door de mand (poort) van de hel waren gegaan ! Het was daarom zaak, dat in georganiseerd overleg veel verenigingen door de geestelijkheid werden opgericht Typisch, dat in dit jaar 1919 zoveel voetbalclubs, niet alleen Mill, maar ook Udi (Uden) en b.v. de Tres Groesbeek van de grond kwamen. Hierop komen we een volgende keer graag terug. Juliana maakt zich op om er volgend jaar een groots feest van te maken en de gemeenschap zal er een mooi fotoboek aan overhouden.

Huis van Van Lijssel wat tegen 't Julianaveld stond.

Voetbalclub "Juliana" hier beneden het Eerste Team in 1932.

Hier beneden een foto waar dhr. Mathieu Maas een onderscheiding krijgt uitgereikt van Burgemeester M. van Berckel.

Bronvermelding: Boek 75 jaar Juliana.

Zo rond 1970 behoorde dhr. Jan van Laake tot een van de beste Voetballers net als dhr. Jan van Boxtel enz. Een aardige bijkomstigheid is dat dhr. Jan van Laake toen 200 competitiewedstrijden speelde en ook 200 Goals scoorde. Er ligt een Cahier bij het Secretariaat van Juliana waarin nog meer van die opvallende feiten staan opgeschreven.

Foto bij het 70-jarig bestaan van voetbalclub "Juliana". Links staand is dhr. Tiny Verberk en Links knielend is dhr. Jan Adriaans. Leny dank voor de tip.

Juliana Voetbalclub historie Pagina 7

Een van de eerste geestelijk adviseurs in de jaren twintig was kapelaan Eras, die van augustus 1925 tot augustus 1930 kapelaan in Mill was. Hij werd opgevolgd door kapelaan Brok, die een grote voetballiefhebber was. Dit leidde wel eens tot komische situaties en onbegrip bij de toenmalige pastoor Peters. Deze parochieherder, oude stijl, was het er niet mee eens dat zijn kapelaan iedere zondag na de wedstrijd goaltje trapte met de junioren. Hij protesteerde heftig; zeker toen hij te weten kwam dat de kapelaan met opgestroopte mouwen, de toog hoog opgesjord en op voetbalschoenen als keeper tussen de palen stond. “Waar zijn ze?” riep pastoor Peters eens tegen zijn huishoudster, doelend op de voetbalschoenen van zijn kapelaan. “Sportverdwazing!” riep de pastoor en sloeg met de hiep (bijltje) de voetbalschoenen van de kapelaan in honderdduizend stukken. Mede door toedoen van kapelaan Brok werd het aantal spelers (toentertijd slechts 11) weer op een acceptabel peil gebracht. De vereniging werd door hem gereorganiseerd en op de bijeen geroepen vergadering werd een compleet nieuw bestuur gekozen en meldden zich 40 à 50 leden. In het seizoen 1932 telde de club zo’n 200 leden. In maart 1932 werd kapelaan Brok overgeplaatst naar Moergestel. Hij is later nog pastoor van St. Hubert geweest tot 1950.


  

Bronvermelding beneden: Uit het Boek over het 75-Jarig bestaan van de Millse Voetbalclub Juliana pg. 84

Hier beneden het Kampioensteam Heren 1 uit 1965 met o.a. dhr. Willy Bisschops; zie de namen onder de foto.

Bronvermelding beneden: Uit het Boek over het 75 Jarig bestaan van de Millse Voetbalclub Juliana pg. 84.

 Bronvermelding: Mevr. Fien Vugts.

 
 

Bronvermelding: Mevr. Fien Vugts.

 

Bronvermelding beneden: Uit het Boek over het 75 Jarig bestaan van de Millse Voetbalclub Juliana.

 
 Bronvermelding: Mevr. Fien Vugts.
 
 

Bronvermelding: Mevr. Fien Vugts.

Tribune van Voetbalclub Juliana aan de Langenboomseweg.

Hier beneden de Vrienden van Juliana zo rond 2015.

Dhr. Knellis Willems was Lid van Juliana sinds 1945 en heeft veel voor de Millse Voetbalclub betekend; zie hieronder het Artikel uit "De Neije Krant"van dhr. Corné Kremers.

Bronvermelding: www.deneijekrant.nl.

Hier beneden enkele voetballers die horen bij de Aktie van Albert Heyn via Luc van de Ven voor de Voetbalclubs van de Gemeente Mill c.a.

 
 

Hier beneden een Krantenartikel over de Huldiging van dhr. Toon Kerstens door het Voltallige Hoofdbestuur van R.K.S.V. Juliana vanwege zijn 60-jarig Jubileum als aktief lid van Juliana.

Bronvermelding: InMill van de Neije Krant.

Hier beneden een foto van het Afsluitingstoernooi van de competitie op 15 mei 2015.

Hier beneden enkele voetbalfans van P.S.V. uit Mill in  2015.

Hier beneden een Artikel in de Neije Krant over het Kampioenschap van Heren A1 van Voetbalclub Juliana uit Mill in 2015.

Hier beneden een artikel, dd. 16 sept 2015, over de Samenwerking Van Voetbalclub Juliana met Fitland-XL m.b.t. de Organisatie van o.a. Internationale Professionele Voetbal-Toernooien, die mede georganiseerd worden door de heren Danny Jacops en Alexander Prent. Zie voor meer info over Wesley Sneijder hier beneden.

Bronvermelding: Dhr. Henk van de Weem van "Mylle's Erfgoed".

Hier info over de wereldberoemde nederlandse voetballer dhr. Wesley Sneijder in training bij de Millse Voetbalclub Juliana in Juli 2018. Zijn Team logeerde bij Fitland in Mill.

Hier beneden info over het 100-jarig bestaan van Voetbalclub Juliana in 2019.

Hier beneden bijzonderheden over de geschiedenis van Mill c.a. .Het boek JULIANA-GOALS is een Samenvatting van Verhalen, advertenties, overlijdens, geboortes, Huwelijken, 40 Indië-gangers uit Mill, oprichting Verkennerij, Millse verenigingen, het geroddel van CIS en HAS ( beide Kremers ) enz. enz. Honderden Pagina's van 1945 tot 1950. Er bestaan maar 4 boeken !

Bronvermelding: Geschonken door dhr. Frans Linders. Dit Boek was van zijn vader dhr. P. Linders. 

Op de pagina "BOEKEN van OUD Mill" staan nog meer bladzijden.

Copyright Studio Domeinzicht ©